NYÁK tervezés

NYÁK tervezés
A nyomtatott áramkör tervezés folyamatában műszaki segítséget tudunk nyújtani, hogy minél gazdaságosabban elkészülő és minőségileg kifogástalan készterméke legyen.

Néhány olyan tervezési szempontra szeretnénk felhívni a figyelmet, mely részben a nyomtatott áramköri kártyák elkészítésénél, főleg azonban azok beültetésénél meghatározzák a késztermék minőségét, megjelenését és költségét.

Tervezési javaslatok

  • A nagyobb méretű SMD alkatrészek (aluminium elko, ferritmagos induktivitás, csatlakozó, nyomógomb, stb…) lehetőleg ugyanarra az oldalra kerüljenek az ideális technológiai sorrend kialakítása miatt.
  • A sáv- és résszélességeknek közel azonosaknak kell lennie, de soha nem lehet a résszélesség kisebb a sávszélességnél. Lehetőleg el kell kerülni a vezetők többszöri megtörését.
  • Forrasztásgátló maszk tervezésénél ügyeljen arra, hogy a PAD (forrasztási felület, forrszem) méreténél a maszkon levő nyílásnak 0,4 - 0,5 mm-rel nagyobbnak kell lennie a PAD teljes kerületén.
  • Feliratozás esetén a feliratoknak, rajzolatoknak a PAD-től minimum 0,2 mm-re kell lenni. Abban az esetben, ha NYÁK gyártáskor a felirat, rajzolat a PAD-re kerül, a festék szigetelőként viselkedik, nem jön létre elektromos kötés.
  • Tartsa szem előtt, hogy hullámforrasztáskor és reflow eljárás során a lemez teljes felületét egyenletesen hő éri, így a forrasztásgátló maszk alatt a felvitt ónréteg megolvad, esztétikai hibát, illetve nagyon finom rajzolat esetén zárlatot okozhat. A helyes megoldás a szelektív ónozás, tűziónozás, aranyozás. Ezt a PCB rendelésekor pontosítani kell!
  • Gépi szerelés esetén a panelen szükséges  2 db referencia jelölés, minél távolabb egymástól. Ez ónozott, vagy aranyozott fólia, ugyanabból a rétegből, amin a pad-ek is vannak. Mérete maximum 3 mm átmérőjű lehet, lehetőleg kör alakú. Ezek közelében hasonló méretű és formájú alakzat ne legyen.
  • Kisméretű vagy bonyolult alakzatú panel esetén montírozott kivitelben készíttesse el a nyákot, melyet csak a szerelési művelet végső fázisában tördelünk egyes darabokra, ha igénylik. A montírozást a gyártó végzi megrendelés szerint.
SZEM Kft.


Nyitva tartás:
Hétfőtől Péntekig, 7-14 óráig
1116 Budapest, Temesvár utca 20.

postmaster@szem.t-online.hu
+36 1 205-3673
+36 1 205-3674/101 m